Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:25, 26 Mar 2009 Temat postu: Desery (przeciery, kisielki ,itd) |
|
|
Przecier z truskawek
SKŁAD:
• 5-7 dojrzałych truskawek
• 1 łyżeczka kleiku ryżowego
• 2-3 łyżeczki przegotowanej wody
PRZEPIS:
Dojrzałe owoce przebieramy, płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Rozcieramy na miazgę i przecieramy przez grube sitko. Dodajemy kleiku ryżowego, 2 łyżeczki wody i mieszamy wszystko. Przecier podajemy dziecku zaraz po przygotowaniu
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez jewa dnia Czw 12:39, 26 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:31, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
PRZECIER Z MALIN
SKŁAD:
1/2 szklanki malin
2 łyżeczki kleiku ryżowego
PRZEPIS:
Miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleiki ryżowy delikatnie mieszając.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:40, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
KISIEL ŻURAWINOWY
SKŁAD:
100 g żurawin
20 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
200 ml wody
PRZEPIS:
Żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wodywraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:41, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Przekładaniec ryżowo-owocowy
SKŁAD
1 1\2 miarki mleka modyfikowanego Bebiko2
45ml wody
8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego
1\3 słoiczka deserku jabłko,owoce dzikiej róży
PRZEPIS
Zagotować i przestudzić wodę.Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Dosypać kleik ryżowy i starannie rozprowadzić.
1\4 przygotowanego ,gęstego kleiku włożyć do miseczki.Następnie nałożyć owoce ze słoiczka w tej samej ilości.Czynnosc powtarzać tak by ostatnią warstwę stanowiły owoce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:45, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Przecier z czarnych jagód
SKŁAD:
• 200g czarnych jagód
• 3-4 łyżki przegotowanej wody (20ml)
• 1 porcja = 150g
PRZEPIS:
Jagody myjemy, płuczemy a następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce rozcieramy na miazgę, dodajemy wodę, mieszamy i przecieramy przez sitko.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:46, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Przecier z jabłek
SKŁAD:
• 100g jabłek
• ½ łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki wody (10 ml)
• 1 porcja = 100g
PRZEPIS:
Do przygotowania przecieru używamy jabłek słodkich i soczystych. Jabłka myjemy i obieramy, oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem. Jest to wspaniałe danie deserowe.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:55, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Deser z soku typu „Bobo Frut”
SKŁAD:
• ½ butelki BOBO FRUTA z jabłek i marchwi (100g)
• 1 łyżeczka cukru (5g)
• pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej (7g)
• woda 50-60 ml
• 1 porcja = 150g
PRZEPIS:
Wodę mieszamy starannie z cukrem i mączką ziemniaczaną, dodajemy odmierzoną ilość soku, mieszamy, następnie gotujemy powoli doprowadzając do wrzenia. Kisiel możemy podawać polany mlekiem – przygotowanym zgodnie z zaleceniami producenta.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:56, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Deser morelowo-jabłkowy
SKŁAD:
• 1 średnie jabłko (80g)
• 1 morela
• 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej (5g)
• woda 50g
• 1 porcja = 150g
PRZEPIS:
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (uprzednio rozprowadzamy w zimnej wodzie – 1 łyżka). Po rozmieszaniu ponownie gotujemy. Po ostudzeniu podajemy w salaterce.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:56, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Kisiel z wiśni
SKŁAD:
• ½ szklanki wiśni (80g)
• 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka cukru (5g)
• 50 ml wody
• 50 ml mleka następnego
• 1 porcja = 150g
PRZEPIS:
Wiśnie myjemy, płuczemy, drylujemy, a następnie wkładamy do wrzątku, dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mączki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu. Doprowadzamy do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy dziecku polany mlekiem następnym (przygotowanym zgodnie z instrukcją producenta)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:57, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Kisiel mleczny
SKŁAD:
• 80 ml mleka modyfikowanego następnego
• 4g mączki ziemniaczanej
• 1 żółtko
PRZEPIS:
Mleko modyfikowane przygotowujemy zgodnie ze sposobem podawanym przez producenta. W części zimnego mleka rozmieszczamy mąkę ziemniaczaną i żółtko, wlewamy na pozostałe ilości wrzącego mleka i ciągle mieszając zagotowujemy. Kisiel możemy podawać polany sokiem owocowym lub z owocami z cukrem podanymi obok kisielu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:59, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Kisiel mleczny z żółtkiem
SKŁAD:
• 20g mleka następnego (Bebilon2, NAN2, itp.)
• 100 ml wody
• łyżeczka mączki ziemniaczanej (5g)
• ½ żółtka (10g)
• 1 porcja = 150 ml
PRZEPIS
Wodę zagotowujemy, po schłodzeniu wody rozprowadzamy mleko. Następnie w pozostałej ilości wody rozprowadzamy mączkę ziemniaczaną i żółtko, mieszając starannie doprowadzamy do gotowania. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z sokiem owocowym.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 13:02, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Puree z jabłka i gruszki
SKŁAD:
• 1/3 dojrzałego jabłka (50)
• ½ miękkiej gruszki (60g)
• 2 łyżki przegotowanej wody
• 1 porcja = 100g
PRZEPIS:
Owoce płuczemy, obieramy ze skórki – pozostawiamy jedynie miąższ i kroimy na cienki plasterki. Po włożeniu do rondelka, dusimy na wolnym ogniu w 2 łyżkach wody przez 10 minut. Po rozgotowaniu owoce rozcieramy i miksujemy. Podajemy jako doskonały deser – dodatek do biszkopta lub kaszy manny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|