Forum www.lomzahaft.fora.pl Strona Główna

Zupy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.lomzahaft.fora.pl Strona Główna -> DLA DZIECI / Dla maluszka od 5 do 12 m.ż.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:33, 26 Mar 2009    Temat postu: Zupy

Pierwsza zupka jarzynowa


SKŁAD:
• obrane warzywa (90g), tj. ½ marchewki (40g), jeden mały ziemniak (30g ), ¼ korzenia pietruszki (15g)
• łyżka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (5g)
• dwie płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g)
• 150-200 ml wody
• 1 porcja = 150 g

PRZEPIS:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 20-30 minut). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:33, 26 Mar 2009    Temat postu:

PIERWSZA ZUPKA MARCHWIOWA:

SKŁAD:
1/2 średniej marchwi (60 g)
mały ziemniak (30g)
łyżeczka oliwy lub świeżego masła (5g)
2 płaskie łyżki kleiku ryżowego (5g)
100 g wody
1 porcja = 150 ml

PRZEPIS:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok 30 minut. Miękkie i ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy. Studzimy przed podaniem.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez jewa dnia Czw 12:33, 26 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:35, 26 Mar 2009    Temat postu:

Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym

SKŁAD:
• ½ małej marchwi (50g)
• średni ziemniak (70g)
• łyżeczka kleiku ryżowego (3g)
• 60g mleka modyfikowanego następnego
• 60 ml wody
• 1 porcja = 180g

PRZEPIS:
Warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy je do wrzątku i gotujemy około 20 minut. Miękkie warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotujemy mieszając. Przygotowujemy mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zmiksowane warzywa dokładnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupę. Sprawdź temperaturę przed podaniem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:42, 26 Mar 2009    Temat postu:

Zupa jarzynowa z buraczkiem

SKŁAD:
• ½ marchewki (30g) ½ ziemniaka (20g), ¼ pietruszki (20g), ¼ buraka (20g)
• łyżeczka świeżego masła (5g)
• 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g)
• 120 ml wody do uzupełnienia podczas gotowania
• 1 porcja = 150g

PRZEPIS:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy oraz kroimy, następnie wkładamy do ugotowania do wrzącej wody na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko, dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło i studzimy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:43, 26 Mar 2009    Temat postu:

Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu

SKŁAD:
• ½ marchewki (15g), ½ pietruszki (25g) i ziemniak (50g)
• łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (5g)
• 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g)
• 100 ml wody
• surowe chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g)
• 1 porcja = 180g + 10g gotowanego mięsa

PRZEPIS:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez okres ok. 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy – drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwkę. Po wymieszaniu i ostudzeniu podajemy dziecku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:44, 26 Mar 2009    Temat postu:

Zupa jarzynowa z cielęcina i kleikiem

SKŁAD:
• ½ małej marchewki (20g)
• mały ziemniak (50g)
• ½ pietruszki (20g)
• 2 łyżeczki kleiku ryżowego (6g)
• łyżeczka świeżego masła (5g)
• 120 ml wody
• 20g surowego mięsa cielęcego (po ugotowaniu 10g)

PRZEPIS:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy. Mięso cielęce czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości. Osobno ugotowane warzywa dodajemy do kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Po dodaniu masła ponownie gotujemy. Po ostudzeniu podajemy dziecku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:47, 26 Mar 2009    Temat postu:

Zupa jarzynowa z cielęciną

SKŁAD:
• 2 łyżeczki kleiku kukurydzianego (5g)
• 20g surowego mięsa chudego cielęcina (po gotowaniu ok. 10g)
• 100g wody
• 1/5 małej marchewki (20g)
• ½ małego ziemniaka (20g)
• ½ małej pietruszki (20g)
• brokuły (20g)
• gałązka pokrojonego selera (10g)
• 1 łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek
• 1 porcja = 150g + 10g gotowanego mięsa

PRZEPIS:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, a następnie drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (20 minut). Następnie miksujemy. Osobno ugotowane mięso cielęce drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Po ostudzeniu podajemy jako posiłek obiadowy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 13:00, 26 Mar 2009    Temat postu:

Kalafiorowa z mięsem na rosole

SKŁAD:
• 90g obranych warzyw: ¼ marchewki (25g), ½ małego ziemniaka (18g), ¼ pietruszki (9g), ¼ małego pora (9g), 2 gałązki kalafiora (18g)
• łyżeczka oliwy z oliwek (5g) ewentualnie oleju słonecznikowego
• łyżeczka płatków ryżowych (5g)
• 120 ml wody którą uzupełniamy w trakcie gotowania
• mały kawałek surowego chudego mięsa z drobiu lub cielęciny (20g)
• 1 porcja = 180g + 10g mięsa

PRZEPIS:
Warzywa starannie myjemy, obieramy i płuczemy, mięso płuczemy. Warzywa i mięso kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 15 minut. Dodajemy płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu (do miękkości) jeszcze ok. 20 minut. Ugotowane warzywa, mięso i ryż miksujemy. Można też wyjąć mięso i drobno posiekać, a warzywa i ryż przetrzeć przez gęste sitko. Przetartą lub zmiksowaną zupę zagotowujemy. Dodajemy oliwę lub olej. Mieszamy, sprawdzamy temperaturę, następnie podajemy dziecku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.lomzahaft.fora.pl Strona Główna -> DLA DZIECI / Dla maluszka od 5 do 12 m.ż. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group, modified by MAR
Inheritance free theme by spleen & Programosy

Regulamin