Forum www.lomzahaft.fora.pl Strona Główna

Desery (przeciery, kisielki ,itd)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.lomzahaft.fora.pl Strona Główna -> DLA DZIECI / Dla maluszka od 5 do 12 m.ż.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:25, 26 Mar 2009    Temat postu: Desery (przeciery, kisielki ,itd)

Przecier z truskawek

SKŁAD:
• 5-7 dojrzałych truskawek
• 1 łyżeczka kleiku ryżowego
• 2-3 łyżeczki przegotowanej wody

PRZEPIS:

Dojrzałe owoce przebieramy, płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Rozcieramy na miazgę i przecieramy przez grube sitko. Dodajemy kleiku ryżowego, 2 łyżeczki wody i mieszamy wszystko. Przecier podajemy dziecku zaraz po przygotowaniu


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez jewa dnia Czw 12:39, 26 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:31, 26 Mar 2009    Temat postu:

PRZECIER Z MALIN

SKŁAD:
1/2 szklanki malin
2 łyżeczki kleiku ryżowego

PRZEPIS:
Miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleiki ryżowy delikatnie mieszając.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:40, 26 Mar 2009    Temat postu:

KISIEL ŻURAWINOWY

SKŁAD:
100 g żurawin
20 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
200 ml wody

PRZEPIS:
Żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wodywraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:41, 26 Mar 2009    Temat postu:

Przekładaniec ryżowo-owocowy

SKŁAD

1 1\2 miarki mleka modyfikowanego Bebiko2
45ml wody
8 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego
1\3 słoiczka deserku jabłko,owoce dzikiej róży

PRZEPIS
Zagotować i przestudzić wodę.Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Dosypać kleik ryżowy i starannie rozprowadzić.
1\4 przygotowanego ,gęstego kleiku włożyć do miseczki.Następnie nałożyć owoce ze słoiczka w tej samej ilości.Czynnosc powtarzać tak by ostatnią warstwę stanowiły owoce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:45, 26 Mar 2009    Temat postu:

Przecier z czarnych jagód

SKŁAD:
• 200g czarnych jagód
• 3-4 łyżki przegotowanej wody (20ml)
• 1 porcja = 150g

PRZEPIS:
Jagody myjemy, płuczemy a następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce rozcieramy na miazgę, dodajemy wodę, mieszamy i przecieramy przez sitko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:46, 26 Mar 2009    Temat postu:

Przecier z jabłek

SKŁAD:
• 100g jabłek
• ½ łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki wody (10 ml)
• 1 porcja = 100g

PRZEPIS:
Do przygotowania przecieru używamy jabłek słodkich i soczystych. Jabłka myjemy i obieramy, oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem. Jest to wspaniałe danie deserowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:55, 26 Mar 2009    Temat postu:

Deser z soku typu „Bobo Frut”

SKŁAD:
• ½ butelki BOBO FRUTA z jabłek i marchwi (100g)
• 1 łyżeczka cukru (5g)
• pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej (7g)
• woda 50-60 ml
• 1 porcja = 150g

PRZEPIS:
Wodę mieszamy starannie z cukrem i mączką ziemniaczaną, dodajemy odmierzoną ilość soku, mieszamy, następnie gotujemy powoli doprowadzając do wrzenia. Kisiel możemy podawać polany mlekiem – przygotowanym zgodnie z zaleceniami producenta.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:56, 26 Mar 2009    Temat postu:

Deser morelowo-jabłkowy


SKŁAD:
• 1 średnie jabłko (80g)
• 1 morela
• 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej (5g)
• woda 50g
• 1 porcja = 150g

PRZEPIS:
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (uprzednio rozprowadzamy w zimnej wodzie – 1 łyżka). Po rozmieszaniu ponownie gotujemy. Po ostudzeniu podajemy w salaterce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:56, 26 Mar 2009    Temat postu:

Kisiel z wiśni

SKŁAD:
• ½ szklanki wiśni (80g)
• 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka cukru (5g)
• 50 ml wody
• 50 ml mleka następnego
• 1 porcja = 150g

PRZEPIS:
Wiśnie myjemy, płuczemy, drylujemy, a następnie wkładamy do wrzątku, dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mączki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu. Doprowadzamy do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy dziecku polany mlekiem następnym (przygotowanym zgodnie z instrukcją producenta)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:57, 26 Mar 2009    Temat postu:

Kisiel mleczny

SKŁAD:
• 80 ml mleka modyfikowanego następnego
• 4g mączki ziemniaczanej
• 1 żółtko

PRZEPIS:
Mleko modyfikowane przygotowujemy zgodnie ze sposobem podawanym przez producenta. W części zimnego mleka rozmieszczamy mąkę ziemniaczaną i żółtko, wlewamy na pozostałe ilości wrzącego mleka i ciągle mieszając zagotowujemy. Kisiel możemy podawać polany sokiem owocowym lub z owocami z cukrem podanymi obok kisielu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:59, 26 Mar 2009    Temat postu:

Kisiel mleczny z żółtkiem

SKŁAD:
• 20g mleka następnego (Bebilon2, NAN2, itp.)
• 100 ml wody
• łyżeczka mączki ziemniaczanej (5g)
• ½ żółtka (10g)
• 1 porcja = 150 ml

PRZEPIS
Wodę zagotowujemy, po schłodzeniu wody rozprowadzamy mleko. Następnie w pozostałej ilości wody rozprowadzamy mączkę ziemniaczaną i żółtko, mieszając starannie doprowadzamy do gotowania. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z sokiem owocowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 13:02, 26 Mar 2009    Temat postu:

Puree z jabłka i gruszki

SKŁAD:

• 1/3 dojrzałego jabłka (50)
• ½ miękkiej gruszki (60g)
• 2 łyżki przegotowanej wody
• 1 porcja = 100g

PRZEPIS:
Owoce płuczemy, obieramy ze skórki – pozostawiamy jedynie miąższ i kroimy na cienki plasterki. Po włożeniu do rondelka, dusimy na wolnym ogniu w 2 łyżkach wody przez 10 minut. Po rozgotowaniu owoce rozcieramy i miksujemy. Podajemy jako doskonały deser – dodatek do biszkopta lub kaszy manny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.lomzahaft.fora.pl Strona Główna -> DLA DZIECI / Dla maluszka od 5 do 12 m.ż. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group, modified by MAR
Inheritance free theme by spleen & Programosy

Regulamin