Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:49, 26 Mar 2009 Temat postu: Potrawy z mięsem |
|
|
Królik z kalarepą
SKŁAD:
• ½ marchewki
• ½ kalarepy
• 1 łyżeczka masła
• 2 łyżeczki mięsa z królika (20g)
PRZEPIS:
Mięso gotujemy osobno i siekamy drobno. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na drobno. Do zagotowanej wody dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przecieramy przez sito, dodajemy mięso, i masło, gotujemy. Ostudzone podajemy dziecku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:50, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Mięso z kurcząt z jabłek
SKŁAD:
• jedno średnie jabłko (80g)
• 1 łyżeczka kleiku ryżowego (3g)
• 25g surowego mięsa z kurczaka (pierś)
• 1 łyżeczka świeżego masła (5g)
• 60-70 ml wody
• porcja = 150g + 20g gotowanego mięsa (pierś z kurczaka)
PRZEPIS:
Jabłko płuczemy, obieramy, po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do gotującej się wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy w osobnym naczyniu, a następnie drobno siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Po schłodzeniu podajemy dziecku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:51, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem
SKŁAD:
• 1 średnie jabłko
• 1 łyżeczka masła
• 3 łyżki kleiku ryżowego
• 15g piersi z kurczaka
• 20 ml wody
PRZEPIS:
Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso, po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy, masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 13:06, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Indyk z jarzynami
SKŁAD:
• mrożona włoszczyzna (3 duże szczypty)
• 1 mały ziemniak
• ½ łyżeczki masła
• pierś indyka (40g)
PRZEPIS:
Mięso z indyka gotujemy do miękkości razem z trzecią częścią warzyw. Pozostałe 2/3 gotujemy w niewielkiej ilości wody, razem z ziemniakami. Gotowane mięso po pokrojeniu na drobne kawałki miksujemy z ugotowanymi warzywnym wywarem. Na koniec dodajemy masło. Danie może być podawane jako samodzielny posiłek obiadowy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 13:07, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Papka warzywna z kurczakiem
SKŁAD:
• ½ marchwi
• ½ ziemniaka
• 2 różyczki brokuł
• 1 łyżeczka oleju sojowego
• 20g surowego mięsa
• 100 ml wody
PRZEPIS:
Warzywa myjemy, ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miękkości (20 minut). Na koniec gotowania wrzucamy brokuły. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy dziecku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|