Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:38, 26 Mar 2009 Temat postu: Napoje |
|
|
Sok marchewkowo-jabłkowy
SKŁAD:
• średnia marchew (80g)
• średnie jabłko (60g)
• 1 porcja = 50 g
PRZEPIS:
Marchew i jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy na tarce (jabłko jedynie miąższ). Wyciskamy sok na sitku pogrążonym w szklance.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez jewa dnia Czw 13:03, 26 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 13:03, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Ziołowa herbatka kopru i rumianku
SKŁAD:
• łyżeczka kopru włoskiego i rynku (3g)
• płaska łyżeczka cukru (5g)
• 200 ml wody
• 1 porcja 100ml
PRZEPIS
Wymieszane zioła wsypujemy do kubka. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do zaparzenia na 15 minut pamiętając o przykryciu. Przecedzamy napar otrzymując klarowny napój, który należy posłodzić do smaku. Napój doskonale gasi pragnienie, a dodatkowo wspomaga trawienia i łagodzi objawy kolki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 13:04, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Kompot owocowy
SKŁAD:
• ½ małego jabłka (50g)
• ½ średniej gruszki (50g)
• 2 płaskie łyżeczki cukru (10g)
• 80 ml wody
• 1 porcja = 50g
PRZEPIS:
Owoce myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do wrzącej wody z cukrem i doprowadzamy gotując do rozmiękczenia. Przecieramy przez sitko lub miksujemy. Możemy podawać jako dodatek do biszkopta.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 13:08, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Sok pomidorowo-jabłkowy
SKŁAD:
• soczyste słodkie jabłko (200g)
• ½ dużego dojrzałego pomidora (100g)
• 1 porcja = 150g
PRZEPIS
Po umyciu parzymy pomidor i zdejmujemy skórkę, kroimy w cząstki oraz przecieramy przez sitko. Jabłko myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie ścieramy na tarce. Przecier jabłkowy dodajemy do pomidora i mieszamy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|