Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:24, 26 Mar 2009 Temat postu: Kaszki |
|
|
Kaszka z bananen i melonem
Składniki:
200 ml wody
4 łyżki kaszki mleczno-pszennej wieloowocowej
1\2 dojrzałego banana
1 plasterek dojrzałego melona
Przepis:
Do przegotowanej i ostudzonej do temperatury 50 stopni C wody dodać stopniowo po jednej łyżce kaszki, dokładnie mieszając.Owoce umyć, obrać a następnie pokroić na bardzo małe kawałeczki.Do przygotowanej kaszki dodać owoce i delikatnie wymieszać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:52, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym
SKŁAD:
• mleko następne płynne (np. NAN2, Gerber2, Bebiko2, itp.)
• 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (ok. 9g)
• 1/5 szklanki wody (50ml)
• 1 porcja = 180g
PRZEPIS:
Kaszkę pozostawiamy na godzinę aby nasiąknęła w zimnej wodzie. Następnie gotujemy przez 25-30 minut. Przygotowujemy porcję mleka zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu produktu. Do ugotowanej kaszki dodajemy przygotowane mleko, mieszamy. Sprawdzamy temperaturę posiłku przed podaniem dziecku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 12:54, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Kleik ryżowy z żółtkiem i jabłkiem
SKŁAD:
• 5-6 łyżeczek kleiku ryżowego lub kaszki (15-18g)
• obrane jabłko (50g)
• łyżeczka oliwy z oliwek
• pół żółtka (10g)
• 100 ml wody
• 1 porcja = 150g
PRZEPIS
Jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy. Następnie chłodzimy i dodajemy kleik ryżowy oraz ½ żółtka, mieszamy, gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy oliwę z oliwek lub świeże masło
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jewa
Administrator

Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 13:10, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Kaszka ryżowa z mlekiem
SKŁAD:
• mleko modyfikowane następne (NAN2, Babilon2, Gerber2) w postaci płynnej 180 ml
• 5 łyżeczek kaszki ryżowej błyskawicznej (10-12g)
• 1 porcja = 180 ml
PRZEPIS:
Mleko przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu. Po odmierzeniu kaszki ryżowej dodajemy do mleka i mieszamy. Ostudzone podajemy dziecku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|