Forum www.lomzahaft.fora.pl Strona Główna

Kaszki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.lomzahaft.fora.pl Strona Główna -> DLA DZIECI / Dla maluszka od 5 do 12 m.ż.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:24, 26 Mar 2009    Temat postu: Kaszki

Kaszka z bananen i melonem

Składniki:
200 ml wody
4 łyżki kaszki mleczno-pszennej wieloowocowej
1\2 dojrzałego banana
1 plasterek dojrzałego melona

Przepis:
Do przegotowanej i ostudzonej do temperatury 50 stopni C wody dodać stopniowo po jednej łyżce kaszki, dokładnie mieszając.Owoce umyć, obrać a następnie pokroić na bardzo małe kawałeczki.Do przygotowanej kaszki dodać owoce i delikatnie wymieszać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:52, 26 Mar 2009    Temat postu:

Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym

SKŁAD:
• mleko następne płynne (np. NAN2, Gerber2, Bebiko2, itp.)
• 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (ok. 9g)
• 1/5 szklanki wody (50ml)
• 1 porcja = 180g

PRZEPIS:
Kaszkę pozostawiamy na godzinę aby nasiąknęła w zimnej wodzie. Następnie gotujemy przez 25-30 minut. Przygotowujemy porcję mleka zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu produktu. Do ugotowanej kaszki dodajemy przygotowane mleko, mieszamy. Sprawdzamy temperaturę posiłku przed podaniem dziecku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 12:54, 26 Mar 2009    Temat postu:

Kleik ryżowy z żółtkiem i jabłkiem

SKŁAD:
• 5-6 łyżeczek kleiku ryżowego lub kaszki (15-18g)
• obrane jabłko (50g)
• łyżeczka oliwy z oliwek
• pół żółtka (10g)
• 100 ml wody
• 1 porcja = 150g

PRZEPIS
Jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy. Następnie chłodzimy i dodajemy kleik ryżowy oraz ½ żółtka, mieszamy, gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy oliwę z oliwek lub świeże masło


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jewa
Administrator
Administrator



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1432
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 13:10, 26 Mar 2009    Temat postu:

Kaszka ryżowa z mlekiem

SKŁAD:
• mleko modyfikowane następne (NAN2, Babilon2, Gerber2) w postaci płynnej 180 ml
• 5 łyżeczek kaszki ryżowej błyskawicznej (10-12g)
• 1 porcja = 180 ml

PRZEPIS:
Mleko przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu. Po odmierzeniu kaszki ryżowej dodajemy do mleka i mieszamy. Ostudzone podajemy dziecku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.lomzahaft.fora.pl Strona Główna -> DLA DZIECI / Dla maluszka od 5 do 12 m.ż. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group, modified by MAR
Inheritance free theme by spleen & Programosy

Regulamin