Forum www.lomzahaft.fora.pl Strona Główna

Gołąbki :D

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.lomzahaft.fora.pl Strona Główna -> potrawy z mięsa i warzyw
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mapowska
Nie do opanowania
Nie do opanowania



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 714
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bruksela

PostWysłany: Czw 21:08, 26 Mar 2009    Temat postu: Gołąbki :D

GOŁĄBKI

Składniki:
- 1 duuuuża kapusta, żeby miała duże liście - trzeba wsadzić ją do dużego gara i obgotowywać w wodzie. Liście jak zmiekną, to delikatnie zdejmować zewnętrzne i spowrotem kapuche do gara, i znowu podgotować, zdjąc zmięknięte liście i znów podgotować, itd. Robić to delikatnie, żeby liści nie porwać!!!
Na końcu zostanie wnętrze kapusty, którego liście będą już za małe, więc można posiekać i zrobić gotowaną kapustę np. do schabowego Wink
Wody z obgotowywania kapusty nie wylewać!
FARSZ:
- 1 kg mięsa mielonego - dowolnego, wsadzić do miski
- 2 woreczki ryżu - ugotować i dodać do mięsa
- 2 jajka surowe - niekonieczne, ale ładnie wiążą mięso z ryżem i się nie rozsypuje
- sól, pieprz do smaku (sporo, bo tego bedzie z 1,5 kg farszu).
- ja dodaję jeszcze koperek Wink
Wszystko mieszamy, najlepiej ręką Wink

Wykonanie:
Z liści kapusty ścinamy zgrubiały..., hmmm... jak to nazwać, no to w środku liścia, czym się trzymał kapusty. Embarassed Nie wycinamy, tylko ścinamy, robimy cieńszy Wink W ten sposób liść bedzie mniej łykowaty w tym miejscu, bardziej elastyczny do zawijania i łatwiejszy potem do ugryzienia Wink

Do każdego liścia nakładamy farszu i zwijamy, najpierw w rulonik, a potem boki pod spód. Z tej ilości farszu wyszło mi wczoraj 13 sporych gołąbków. Ale liczba zależy od tego jak wielkie te gołąbki mają byc Wink

Następnie bierzemy wielki garnek, np. ten, w którym ogotowywalismy kapustę. Nalewamy na dno troszkę wody, która została nam z obgotowywania kapusty (będzie miała już swój aromat, więc jest lepsza niż czysta woda). Na dno wkładamy te ścinki z liści, jakieś brzydkie liście zewnętrzne, albo te, które nam się porwały - będzie to warstwa izolująca na wypadek, gdyby coś się miało przypalać. Lepiej liście niż nasze gołąbki Wink
Potem warstwami układamy gołąbki. Ja na wierzch dałam jeszcze trochę liści, żeby funcjonowały jako pokrywka Wink Oczywiście normalną pokrywką też przykrywamy Wink

Zalewamy resztą wody z obgotowywania kapusty tak, żeby przykryła gołąbkji. Solimy.

Gotujemy 1,5-2 godziny na niewielkim ogniu, żeby nie przypalić. Tak, żeby spokojnie się bulgało. Trochę przed końcem dodajemy koncentratu pomidorowego (ja daję pyszny przecier produkcji mojej Babci), żeby gołąbki zdążyły go jeszcze trochę naciągnąć. A już pod sam koniec zabielamy śmietaną z mąką. Mozna dodać Maggi.

Podajemy z ziemniaczkami! Very Happy

Te liście spod i znad gołąbków też są pycha Wink

Voila!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.lomzahaft.fora.pl Strona Główna -> potrawy z mięsa i warzyw Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group, modified by MAR
Inheritance free theme by spleen & Programosy

Regulamin